HOKEJ NA TRAVI

OPŠTE:

Hokej na travi je timski sport u kome učestvuju 2 x 11 igrača, po 10 igrača u svakom timu + golman. To je ekipni sport sa loptom, koji se igra na terenu dužine od 91metar i širine 55 metara. Za ovu igru neophodna je palica za hokej na travi koja se razlikuje po veličini u zavisnosti od visine i starosti igrača. Takođe, palica za golmana je nešto drugačija od palice koju koriste igrači.

Dimenzije terena za hokej na travi

Dimenzije terena za hokej na travi

ISTORIJAT:

Hokej na travi je jedan od najstarijih sportova na svetu. Postoje podaci da je ova igra bila zastupljena još pre 2500. hiljade godina u Kini, Egiptu, Pakistanu i Persiji. Međutim moderan hokej na travi, koji se danas igra zasnovan je u Engleskoj a prvi muški klub iz Londona (Blackheat) pominje se od 1886. godine. Englezi su hokej na travi preneli u Indiju gde stiče ogromnu popularnost i dan danas je hokej na travi u Indiji jedan od vodećih u svetu.

US i Holandski metod merenja dužine palice za hokej na travi

US i Holandski metod merenja dužine palice za hokej na travi

OPREMA:

Hokej na travi zahteva posebnu opremu, koja se menjala vremenom kako su se menjala i pravila ali i stil igre. Naravno, oduvek su bile potrebne palice i loptice! Osnovna oprema podrazumeva palicu koja odgovara igraču i koja je dužine oko 1 metar, lopticu tešku od 156 do 163 grama; lagane patike za travnate terene ili pak patike za trčanje pogodne za dvoranski hokej; kostobrane za noge koji čuvaju kosti i zglobove od mogućih udaraca palice suigrača ili pak loptice – oni pokrivaju površinu od kolena do stopala prekrivajući skočne zglobove; čarape za hokej na travi – vrsta dokolenica koja se navlači preko kostobrana; rukavice (koje obično koriste početnici) jer služe kao preventiva lakšim povredama i čine da palica ne vibrira u ruci prilikom udarca loptice; torbica za palicu; traka za palicu; kožna traka kojom se obmotava drška palice. Pored navedenog za zaštitu u igri koriste se štitnici za zube napravljeni od gela i žičana zaštita za lice koja je spravljena od silikona, prilagođava se licu igrača i ne upija znoj. Da ne zaboravimo na dresove. Muškarci nose klasične dresove (šorts i majica) dok žene često biraju specijalno dizajnirane suknjice koje se nose preko elastičnih helanki.
Oprema za golmana podrazumeva mnogo više štitnika kako za telo tako i za glavu.

Palica za hokej na travi

Palica za hokej na travi

(Više o svemu ovome moći ćete da čitate u posebnim člancima o opremi za hokej na travi koji je trenutno u pripremi).

Advertisements

One thought on “HOKEJ NA TRAVI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s