Hokej na travi: PALICA

U hokeju na travi palica je vaša “produžena ruka”. Najvažnije je da vam odgovara njena dužina i kako leži u ruci jer time dobijate na udobnosti i preciznosti prilikom same igre. Zato je veoma važno odabrati pravu palicu. Palica za hokej sadrži dršku, telo (osovinu) i glavu (lulu).

palica za hokej na travi

Palice za hokej na travi

Postoje dva tipa palice: drvene palice i kompozitne palice.

Drvene palice su napravljene od drvenih materijala i fleksibilnije su. Idealne su za početnike. Kompozitne palice su teže za držanje u ruci i korišćenje (samo u prvo vreme dok se ne naviknete), jer su znatno kruće od drvenih i pružaju manju apsorpciju prilikom udara loptice. Vremenom, kada savladate tehniku sa drvenom palicom, kompozitne postaju bolja opcija za profi igrača, koji je uspeo da savlada sve veštine. One omogućavaju veću moć igraču, bolju kontrolu prilikom udara loptice i preferiraju se za stariji uzrast i takmičare. Koriste se na velikim takmičenjima – Olimpijadi ili Svetskom šampionatu.

Palice za hokej na travi

Palice za hokej na travi

Postoje mnoge kompanije koje dizajniraju i proizvode palice za hokej i zaista je sve stvar izbora pojedinca. Palice za početnike ne moraju biti skupe i mogu se nabaviti po ceni od 2000 din do 8500din, dok su palice za starije igrače i profesionalne igrače dostupne po cenama i do 50000 din.

Palice za hokej razlikuju se po težini:
– Lagana
– Srednje teška
-Teška

Najveći broj igrača koristi srednje tešku palicu u igri jer pospešuje bolji manevar i kontrolu. Odbrambeni igrači češće koriste teške palice da bi izveli jače udarce, dok igrači koji igraju na srednjim pozicijama biraju srednje teške palice za bolji manevar i jači udarac.

Takođe, palice za hokej razlikuju se i po vrsti lule (zakrivljenog dela palice) i dele se po obliku – zakrivljenju na: kukastu, maksi, midi (srednju) i kratku.

Palice za hokej na travi

Palice za hokej na travi – golmanska palica

Dužina palice određuje se po visini igrača, koji ne bi smeo da koristi ni suviše kratku, jer bi tako telo dovodio u nezgodan položaj, ali ni predugačku kojom ne bi mogao precizno da udari lopticu. Takođe, golman koristi nešto drugačiju palicu u odbrani gola od standardne koje koriste igrači na terenu.

Za levoruke još uvek nije napravljena palica za hokej, tako da će oni morati da se potrude i nađu onu koja im odgovara među postojećim.

Neke od poznatih kompanija koje proizvode palice za hokej:

ADIDAS: Adidas sport equipment
TK Hockey equipment: tk-hockey.com
OBO: obo.co.nz
MALIK: malikfieldhockey.com
ZOPPO: zoppohippo.com
GRAYS: grays-int.com
DITA: fieldhockey.net
MERCIAN: mercianhockey.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s