Prvo kolo ERGO Hockey Junior World Cup za devojke do 21. godine

Kao što smo već najavili, u prva dva dana ERGO Hockey juniorskog Svetskog kupa u Mönchengladbach-u mogli smo videti mnogo golova, akcija i preokreta. Bilo je dosta iznenađujućih rezultata, koji po svemu sudeći neće ni jednoj reprezentaci garantovati miran san za treći dan takmičenja i završetak grupnog razigravanja.

M'Gladbach-stadion

Čast da prvom utakmicom u 9h otvore ERGO Juniorsko Svetsko prvenstvo za devojke do 21 godine imale su reprezentativke Argentine i Kanade.

GRUPA B

Argentina-Kanada 4-0 (3-0)

Argentina-women-u21

Argentinke vicešampionke su već na samom početku utakmice i prvenstva opravdale ulogu favorita na ovom turniru. Leoncitas devojke su dobrom igrom u prvom poluvremenu, izborile odličan rezultat od 3-0. Već na početku utakmice, kratku kornu sa leve strane je dobro iskoristila Agustina Habif i povela svoju reprezentaciju u prvu pobedu (1-0). Za drugi i treći pogodak pobrinula se Roberta Werthein u 15-tom minutu (2-0), odnosno pred sam kraj prvog poluvremena (3-0).

U drugom poluvremenu Kanađanke su imale bolju igru, naročito u odbrani, zaslugom Lauren Logush koja je fantastičnim odbranama uspela da sačuva svoju mrežu od nasrtaja lavica i zaustavljanjem 5 sjajnih šansi Argentinki. Sjajna odbrana Kanađanki nije uspela da iskoristi napade i kazni Argentinke zbog loše realizacije u drugom poluvremenu. Osam minuta pre kraja utakmice, Kanađanke su počele da gube snagu, što je iskoristila Agustina Albertario koja postiže svoj prvi, a poslednji pogodak za Argentinu (4:0) na ovoj utakmici.

Selektor Argentinske reprezentacije Santiago Capurro posle utakmice je izjavio: “Prva utakmica na Svestkom prvenstvu je veoma bitna.  Devojke su ušle u utakmicu poprilično nervozne ali su na kraju odradile dobar posao”.

Slično mišljenje je imao i selektor Kanađanki Ian Rutledge: “Na stranu krajnji rezultat, igra nije bila loša. Ne želimo da se fokusiramo na krajnji ishod meča, jednostavno nervozno smo počeli utakmicu ali je igra bila dobra. Devojke su se iskreno trudile, a zalaganje je bilo impresivno. Nadam se da će sutra biti bolje. Nemačka je uvek imala dobre turnire i prelepo je biti ovde”

Više slika sa ove utakmice možete pogledati ovde.

Druga utakmica grupe B odigrana je u 09:30 između:

RSA(Republika Južna Afrika)-Kina 3-3 (0-2)

RSA-v-China

Zahvaljujući pogotku reprezentativke Južne Afrike, koji je postigla u poslednjem minutu utakmice, Quanita Bobbs je osigurala bod svojoj zemlji u prvoj utakmici grupe B. Mlade Kineskinje su vodile prvo 2:0 pa 3:1 ali nisu imale dovoljno iskustva da svoju prednost sačuvaju do kraja.

Prvakinje Afričkog kontinenta, Južno Afrikanke imaju pet igračica koje već imaju iskustva u seniorskom takmičenju, dok su Kineskinje sa prosekom od 18 godina sjajno igrale i čak domirale tokom prvog poluvremena. Sun Jing je postigla prvi pogodak za svoju reprezentaciju. Da ne dođe do izjednačenja pobrinula se Ye Jiao – golman reprezentacije Kine, koja je sjajnom intervencijom svojom rukavicom odbranila svoj gol. Tri minuta kasnije, pre isteka prvog poluvremena Lui Meng se sjajno snašla u kaznenom prostoru Južne Afrike gde je uspela da prevari nekoliko igračica odbrane i na kraju savladala Phumelela Mbande, poslednju igračicu odbrane Južne Afrike. Na odmor se otišlo sa dva gola prednosti za Kineskinje.

Drugo poluvreme Južno Afrikanke su počele odlučnije, što su uspele da krunišu golom kapitenom reprezentacije Izelle Lategan koja je postigla prvi pogodak i smanjila prednost na 2-1. Afričke prvakinje su vrlo brzo imale šansu i da izjednače, ali odbrana kineskinja je uspela da bude pribrana i sačuva svoj gol. Iznenada Zhang Jinrong je uspela da iskoristi kratku kornu u 51. minutu i poveća prednost na 3-1. Svi su već pomislili da će mlade Kineskinje osvojiti 3 boda ali na terenu se pitaju igračice. Južno Afrikanke su iskoristile šanse koje su im dale Kineskinje i kratkim kornama izjednačile rezultat. Drugi gol postiže Suleke Brand a potom i u poslednjem minutu igračica sa seniorskim iskustvom Quanita Bobbs, uz sudijski zvižduk za kraj utakmice smešta lopticu iza leđa Ye Jiao.

Treneri su izjavili na kraju utakmice:

Linsey Wright, selektor Južne Afrike: “Ovo je prvo važno takmičenje mog tima. Mi smo pravi borci, uspeli smo da se podignemo nakon dva gola razlike. Devojke su danas pokazale dobar sportski duh, veoma sam ponosan na njih! Atmosfera je divna i svaki ljubitelj hokeja bi trebalo da bude ovde i oseti to”.

Xu Dong Guo, selektor Kine: “Većina mojih igračica je ispod 18 godina. One imaju malo iskustva, naročito internacionalnih mečeva. Mi učimo i nadamo se da će biti bolje”.

Više slika sa ove utakmice možete pogledati ovde.

GRUPA A

Obe utakmice grupe A kasnile su zbog kiše i grmljavine te je igra bila nemoguća u jednom momentu.

Prvu utakmicu grupe A u 11:30 odigrale su:

USA-Koreja 4-1 (1-1)

USA-v-KOR

Odlaganje meča na terenu broj 2 najbolje je iskoristila reprezentacija Amerike iako su Koreanke povele u početku. Tokom celog prvog poluvremena obe reprezentacije stvarale su sjajne šanse ali golovi su pali tek na samom kraju prvog perioda. Cheon Eun Bi je postigla svoj prvi i jedini pogodak za svoju reprezentaciju, dok je minut kasnije Tara Vittese u kontra napadu odmah izjednačila.

Nakon samo minut igranja, igračice su morale opet na odmor. Oblake sa grmljavinom pratila je jaka kiša koja je natopila ceo teren. Uslovi za igru su bili nemogući. Tek posle sat vremena nastavljeno je sa igrom.

Dužu pauzu su bolje iskoristile Amerikanke koje su odlučnije krenule u nastavak utakmice. Anna Dessoye je postigla drugi pogodak, a vrlo brzo za njom i Emma Bozek koja postiže treći pogodak za svoju reprezentaciju. Amerikanke su sjajno držale meč pod kontrolom a loptica se jednostavno lepila na njihove palice. Tara Vittese, koja je otvorila seriju golova za svoju reprezentaciju i zatvorila je,  svojim drugim a četvrtim pogotkom za reprezentaciju USA. Krajnji rezultat USA 4 Korea 1!

Radost USA tima na zelenom terenu nije mogao da se sakrije posle označavanja kraja utakmice. Vrlo važna tri boda i odlična igra u drugom poluvremenu sjajan su razlog da devojke to i proslave, jer su u grupi sa Holandijom i Ganom a ova tri boda mogu da im zagarantuju prolaz u četvrtfinale.

Oduševljenje i radost nije krio ni selektor USA reprezentacije Steve Jennings: “Veoma sam ponosan kako je moj tim igrao danas, pogotovo u drugom poluvremenu kada smo postigli puno golova. Osećaj je sjajan kada na ovakav način počnete turnir. Fenomenalno je biti ovde, veoma smo uzbuđeni što smo se predstavili pobedom. Trudićemo se da damo najbolje od sebe u svakoj utakmici ali idemo redom, utakmica po utakmica”

Više slika sa ove utakmice možete pogledati ovde.

Druga utakmica grupe A u 12h igrale su:

Holandina-Gana 10-0 (2-0)

Nakvašen-teren-NED-v-GHA

Holandija je počela Juniorski Svetski Kup sa 10-0 protiv Gane. Kiša golova u pravom smislu reči, viđena je u Mönchenglachbach-u. Grmelo je i sevalo na sve strane kao u prvoj utakmici A grupe i ovde je utakmica u jednom momentu bila prekinuta skoro 90 minuta. Kada se kiša ispadala krenula je kiša golova. Najbolji strelac Holanđanki Lieke van Wijk postigla je pet golova. I ako je reprezentacija Gane visoko poražena, golman Joana Adjei je sjajnim odbranama odigrala ovu utakmicu, ali njen “kišobran” nije mogao baš sve loptice da zaustavi ka njenom golu.

Na prvom učestvovanju juniorke Gane sjajno su se držale, naročito tokom prvog poluvremena protiv prvakinja prošlog Juniorskog Svetskog prvenstva. Uz samo dva primljena gola u prvom poluvremenu reprezentacija Gane mogla je da bude i te kako zadovoljna. Ali u drugom poluvremenu nisu mogle da izdrže silovite napade i brze realizacije, naročito posle kratkih korni. U listu strelaca pored 5 postignutih pogodaka Lieke van Wijk, upisale su se po dva puta Lisanne de Lange i Lisa Scheerlinck, a sa jednim pogodkom kapiten reprezentacije Renske Siersema.

Posle utakmice selektori su izjavili:

Selektor Holandije, Raoul Ehren: “Počeli smo malo nervozno, ali drugo poluvreme je bilo mnogo bolje. Dosta golova smo postigli. Ovo je sjajan događaj i veliko iskustvo za moje devojke. Uglavnom smo putovali daleko na svestska prvenstva ali smo sada blizu kuće što je dobra prilika za naše navijače iz Holandije da mogu doći da nas gledaju i navijaju za nas”.

Selektor Gane Edmund Odametey: “Ovo je prvo takmičenje za ove devojke i sjajna prilika da iskuse internacionalni turnir. Znamo da nismo vrhunska reprezentacija ali mi učimo i stičemo iskustvo. Želimo da igramo i da učimo kroz igru. Prošlost ostavljamo iza sebe i okrećemo se sledećoj utakmici u kojoj se nadamo da ćemo se bolje pokazati, barem rezultatski”.

Više slika sa ove utakmice možete pogledati ovde.

GRUPA C

U grupi C našle su se reprezentacije Novog Zelanda, Rusije, Australije, Indije, te je ovoj grupi udenut nadimak Okeania. Ko će na kraju isplivati iz okeana videćemo trećeg dana takmičenja.

Prvu utakmicu grupe C u 14:45 su igrali:

Novi Zeland-Rusija 10-0 (5-0)

NZL-v-RUS

Dva poluvremena sa po pet golova u mreži reprezentacije Rusije. Potpuna dominacija reprezentacije Novog Zelanda i sjajne efikasnosti njenih igračaca. Po dva pogotka postigle su Sian Fremaux, Brooke Neal i Sphie Cocks dok su po jedan postigle Erin Goad, Kimberley Tanner i Jennifer Storey.

Ruskinje su došle na ovo prvenstvo kao prva zamena zbog odustajanja Francuske reprezentacije. Znale su i same da će im biti teško na ovom takmičenju ali moraju da nađu snagu kako bi se bolje snašle na sledećim mečevima koji dolaze.

Selektor Novog Zelanda Chris Leslie je izjavio: “Dobro je kada se utakmica završi ovako. Dosta smo trenirali i već smo par dana u Nemačkoj. Start prvenstva je odličan a postigli smo i dosta golova. Došli smo  sa jakom željom da pobedimo na turniru ali moramo da idemo utakmicu po utakmicu. Fokusirali smo se na Ruskinje a sada se fokusiramo na Indiju. Do sada su turnir i organizacija odlični. Veoma smo srećni što smo ovde, stadion je fantastičan”.

Više slika sa ove utakmice možete pogledati ovde.

Drugu utakmicu grupe C u 15:45 igrale su:

Indija-Australija 1-6 (1-3)

IND-v-AUS

U prvoj utakmici Australija je solidno odigrala i pobedila Indiju sa 6-1. Iako devojke iz Australije nisu iskoristile duplo više 100% šansi iz kratkih korni dovoljno je bilo i ovih 6 pogodaka za pobedu. U listu strelaca za Australiju upisale su se Slattery Kathryn, Allendorf Murphy, Fitzpatrick Madison, Peris Brooke sa dva pogotka i Flanagan Anna. Počasni pogodak za Indiju postigla je Barla Anupa u 27 minutu pri rezultatu 2-0 za Australiju.

Selektori su izjavili posle utakmice:

Neil Hawgood, Indija: “Za nas je ovo loš rezultat ali devojke su igrale dobro. Naša jedina greška je što nismo uspeli da realizujemo napade na vreme. Cilj nam je da dođemo do polufinala i mislim da još uvek možemo to i da uradimo”.

Craig Victory, Australija: “Ima još da se igra. Dosta smo se spremali i radili na uigravanju ali moramo da imamo dobar tempo, minimum 70 minuta igre. Danas smo možda samo 50 minuta delovali dobro. Jako je bitno da se forma diže iz utakmice u utakmicu. Atmosfera je sjajna i stadion je prelep. Jako smo uzbuđeni i srećni što smo ovde”.

Više slika sa ove utakmice možete pogledati ovde.

GRUPA D

Poslednja dva meča u prvom danu su odigrale reprezentacije iz grupe D Engleska protiv Španije odnosno Nemačka protiv Belgije.

Prva utakmica grupe D u 18:15 su odigrale:

Engleska-Španija 0-5 (0-2)

ENG-v-ESP

I ako rezultatski deluje da su Španjolke nadigrale Engleskinje, igra je bila izjednačena ali realizacija je bila bolja samo kod jedne reprezentacije. Koliko juniorke iz Engleske nisu imale sreću pri realizaciji dovoljno govori da nisu mogle ni penal da iskoriste. Za sigurnu pobedu u prvom poluvremenu pobrinula se Carola Salvatella koja je postigla dva pogotka. U drugom poluvremenu Patricia Marana je iskoristila kratku kornu a ubrzo i Berta Bonastre konfuziju u odbrani Engleskinja za prednost od 4-0. U silnim pokušajima da postignu gol Engleskinje su se otvorile a Španjolka Maria Tost uspešno kaznila sa petim golom Španije, a prvim njenim na ERGO Hockey Juniorskom prvenstvu za žene.

Važna pobeda za Španjolke na samom početku prvenstva u grupi D. Devojke sa Iberije očekuju da će se boriti za plasman među 4 najbolje selekcije dok će Engleskinje morati brzo da se oporave i pokušaju da nađu načina da se sa pobedama u narednim utakmicama domognu minimum četvrtfinala.

Posle utakmice selektori Engleske i Španije su izjavili:

Craig Keegan: “Zaglavili smo u realizaciji plana. Imamo veoma mlade igračice kojima je ovo prvo iskustvo na ovakvom takmičenju. Naš cilj je da se plasiramo među osam najboljih juniorki i mislim da i dalje imamo velike šanse za to”.

Jorge Donoso Bailon: “Ovaj rezultat je iznenađenje za mene jer Engleska ima jak tim. Mislim da smo dobro odigrali odbranu i to je bio ključ današnje pobede. Sa jakom odbranom mogli smo jako i da napadnemo. Peto mestu u Mönchengladbach-u bilo bi odlično, ako se plasiramo u polufinale to bi bilo ostvarenje sna za nas”.

Više slika sa ove utakmice možete pogledati ovde.

Drugu utakmicu grupe D u 18:15 odigrale su:

Belgija-Nemačka 1-6 (1-3)

BEL-v-GER

I ako su domaćini igrali kao gosti na svom terenu, uz sjajnu navijačku atmosferu i veliku podršku, pobeda se već sama upisala. Sve su to juniorke Nemačke znale, pa su morale i da se potrude da opravdaju i ujedno ne razočaraju u prvoj utakmici na ERGO Hockey Svetskom prvenstvu.

Već u 4 minutu igre navijači domaćina imali su razloga za radost jer je Stoeckel Lea postigla svoj prvi pogodak za Nemačku reprezentaciju. Na drugi pogodak se čekalo desetak minuta – Gonnermann Jana je povećala prednost na 0-2 da bi već u 24-tom minutu Knuepfer Sabine obezbedila sigurnu završnicu prvog poluvremena. Pred sam kraj prvog dela, u 35 minutu, kada su svi očekivali da odu na odmor Belgijanka Steenackers Silke smanjuje rezultat na 1-3, što će se na kraju utakmice ispostaviti kao i jedini pogodak juniorki iz Belgije.

Drugo poluvreme počinje slično prvom. Već u 3. minutu nastavka kapiten Nemačke reprezentacije Grote Rebecca postiže četvrti gol za svoju reprezentaciju. Taman se radost na stadionu stišavala kada je Knuepfer Sabine svojim drugim pogotkom ponovo podigla na noge svoje navijače. Pečat na pobedu od 1-6 lupila je Krauss Marilena u 50-tom minutu igre. Nemice su do kraja utakmice imale još pet šansi da preko kratkih korni postignu gol, ali je sjajnim reakcijama Elena Sotgiu sačuvala svoju mrežu od više pogodaka.

Na kraju utakmice selektor Nemačke Marc Herbert je izjavio: “Odličan start na ovom turniru je jako bitan za nas jer su devojke već danima bile veoma uzbuđene. Rani pogoci su nam dali prednost, sad se okrećemo reprezentaciji Španije”.

Više slika sa ove utakmice možete pogledati ovde.

Juniorsko Svetsko prvenstvo za devojke, Mönchengladbach Nemačka

Drugo kolo ERGO Hockey Junior World Cup za devojke do 21. godine

Treće kolo ERGO Hockey Junior World Cup za devojke do 21. godine

Slike i informacije by ERGO HOCKEY JUNIOR WORLD CUP